Bingka ke Bengkang?????

Monday, December 13, 2010 5:46 AM by -KasuT-TumiT-TinGGi-
Assalamulaikum ....Salam Berbahagia heheheh..tgk tajuk entry msti dah tau aku nak tulis pasal ape kan..hahahahah..again...makanan....heeeeeee...

bingka ke bengkang?????

Actually aku pon x tau mane yang betol...ader org pggil bingka ader org panggil bengkang....dua2 pon betol kot..ikot tempat...ader setengah tempat panggil bengkang..ader tempat panggil bingka..name x pnting ...aper yg pnting???kuih yg sedap (sile ikot tone Wonderpet)...kuih neh sedap...almaklumlah kuih lame2...tradisional la katerkan..heheheh...gile old skul msk kueh stok makcik2 jer...heeeee..x kesah la nak kater aper....janji kuih yg aku buat jadi...heeeeee....

eleh bkan ssh benor pon buat kuih neh..senang bangat..(belagak gilo).x baek belagak.berdose..huhuhu..tapi take time sket la nak bkar...sbb kne bakar betol2 masak...baru kuih tu x stick kat loyang or bekas yang krang gune tuk bakar kueh 2...

citer banyak pon x gune...meh nak kongsi ilmu buat kueh neh...(ilmu yang sedikit harus dikongsi bersame kan)

Bahan-bahan

4 cawan ubi kuning yang dah diparut
1 cawan gula pasir
2 cawan santan
1 sudu teh garam
sedikit pencelup kaler kuning


cara-cara

1. ubi yang dah diparut 2 tapiskan air dier...gune tapis santan 2 jer..air die sket jer pon xnak buang pon x per jer...
2.masuk kan gula pasir, santan ngan garam dan jangan lupe msuk kan pencelup kuning..kang pucat pulak krang punye benkang kang....gaul rata bagi sebati...pas dah puas ati..krang try rase cket..manis x???kalo x manis tambah gula lagi..kuih neh kne manis cket baru sdap ( tapi yg bnyak penyakit or yang tgh berdiet 2 elok kurang kan pengambilan gula..secawan gula pon dah cukup)
3.okeyh dah siap sume..msuk kan dalam loyang or bekas bakar.before korang msuk kan campuran tadi korang kena leserkan minyak cket kat loyang korang 2...supaya nnt dah msak x melekat2. and make sure bekas korang cukup besar untuk menampung kemuatan kueh tersebut yer.
4.last step...ermmmm..aper yer???bakar ler..msuk kan dalam oven suhu 140 degree celcius pon cukup kot...bakar smpai masak...ssh sket nak estimate tyme..sbb kuih neh kne masak lame sket..bagi bahagian atas and tepi2 die 2 cam garing ala2 nak rentng cam 2...dah nampak bahagian tepi 2 dah gelap laen mcm jer..2 tande dah masak la 2..jgn dibiar rentung plak...kang ker tong smpah jugak dduk nyer kuih tu kang..hihihi
5. dah masak biar kan sejuk...sebelum dimakan....kang melecur mulut kang mkn panas2..


p/s: bengkang sebenarnyer ader 2 jenis...satu yang kaler kuning yang satu lagi yang kaler coklat..yang kaler coklat 2 sbb pakai gula merah..sukatan same jer yg beza jenis gula jer..seelok2nyer gula merah 2 dicair pekat...kalo pakai gula merah xpayh la letak pencelup kuning..kang jadik mcm2 plak kang..heheheh....SELAMAT MENCUBA....



pic taken from internet :-)


 kat Bawah neh bengkang yang aku buat..aku buat version gula merah punyer..2 sbb kaler die gitu..




Thank you cik goggle kerana menyediakan landasan terbaek untuk mencari resipi2 terbaek dari ladang..yeahhh.....heeeeeeeee

1 Response to "Bingka ke Bengkang?????"

  1. Mercedes Sofiyah Says:

    Saya adalah hantu kuih binka ubi. Emak saya cakap 'bingka' maka saya pun ikut sama. Orang selangor la kami...Terima kasih tulis tentang binka ubi kayu. Semoga dirahmati Allah SWT

Post a Comment